Marktplaats

marktplaats

Marktplaats is een advertentiesite die kopers en verkopers samenbrengt. De site is opgericht in 1999 en is daarmee één van de eerste websites in Nederland die zich volledig richt op rubrieksadvertenties.

Historie en huidig

Marktplaats werd in 1999 opgericht door Rene van Mullen. Toen is hij daarmee begonnen als hobby en was alles nog gratis. In hetzelfde jaar nog werd Marktplaats opgekocht door ‘’Het Goed’’ te Emmeloord, een  landelijke kringloopwinkel. In 2004 toonde Ebay zijn interesse en besteed 225.000.000 euro voor het opkopen van Marktplaats. Tot op heden valt Marktplaats onder Ebay.

Een gemiddelde dag op Marktplaats ziet er als volgd uit:

 • 1.300.000 unieke bezoekers per dag = 20x de Kalverstraat op zaterdag
 • 47.000.000 pageviews
 • 240.000 nieuwe advertenties
 • 3 nieuwe advertenties per seconde
 • 216 nieuwe advertenties per minuut
 • 12.997 nieuwe advertenties per uur

Het verdienmodel van Marktplaats:

Hoe verdient Marktplaats nou eigenlijk? Er zijn verschillende modellen waaran hun verdienen, hieronder vallen Display advertising in de vorm van Banners en gewone advertenties.  Voor de gewone advertenties geld dat 30% van de advertenties die geplaatst worden onder de hoge prijsklasse vallen en je betaalt hiervoor een standaard bedrag voor het plaatsen, dit variërend tussen de 9 en 25 euro.

Deze Rubrieken zijn:

 • Auto’s
 • Vakantie
 • Watersport
 • Woningen
 • Diensten
 • Zakelijke goederen
 • Andere rubrieken zijn gratis om en standaard advertentie te plaatsen.

Daarnaast heeft de klant de mogelijkheid om een topadvertentie te plaatsen. Hierdoor komt jouw advertentie bovenaan te staan. Ook hier worden prijsverschillen gemakt tussen de rubrieken, deze kosten liggen tussen de 1 en de 70 euro voor dagtoppers en Weektoppers.

Verder kan Marktplaats hun gebruikers via de Direct Mail benaderen. Bezoekers moeten zich aanmelden willen zij advertenties plaatsen of reageren op advertenties. Vandaar dat Marktplaats over een enorm groot database beschikt en middels de Direct Mail veel klanten kan bereiken. Bovendien verdienen zij aan embedded links. Het plaasten van een URL van jouw website op Marktplaats bij je advertentie kost 9 euro.

Zakelijke klanten

Naast de particuliere klanten op Marktplaats zijn er steeds meer zakelijke klanten. Om op deze doelgroep in te spelen biedt Marktplaats de mogelijkheid om gebruik te maken van een zakelijke pagina op de website. Ook helpen adviseurs bedrijven bij hun keuzes. Om de producten op zakelijke pagina´s aantrekkelijk te maken worden succesverhalen op de bedrijvenpagina getoond.

Manieren van adverteren:

Er zijn een aantal mogelijkheden voor het adverteren voor de zakelijke klant. Hij kan voor een Admarkt topadvertenties kiezen, dit betekent dat zijn advertentie bovenaan komt te staan. Het adverteren op Marktplaats brengt enkele voordelen met zich mee, je kunt zelf bepalen hoe veel je betaald, je kunt gericht adverteren en een gratis website link toevoegen. Daarnaast bestaat het automotive: adverteren in de drukst bezochte showroom van NL waar 2 miljoen potentiële kopers zijn.

Tot slot kan er geadverteerd worden middels Banners & tekstlinks. Dit heeft als voordeel dat je doelgericht kan adverteren en er zijn verschillende methodes aan targeting (bv business
targeting, iPhonetargeting, lifestyletargeting etc.).

http://www.marktplaats.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s